Πως η ασφάλιση πιστώσεων προστατεύει τις ταμειακές ροές
25.05.2020 από την Broker's Time Editorial Team για το brokerstime.gr

Πως η ασφάλιση πιστώσεων προστατεύει τις ταμειακές ροές

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία από το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης, η παγκόσμια οικονομία βαίνει προς το καλύτερο, κρύβοντας όμως αρκετές σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις και κατά τόπους προβληματισμούς που δημιουργούν αβεβαιότητα στην αγορά και κατ’ επέκταση στον κλάδο της Φαρμακοβιομηχανίας.

Παρόλα αυτά, πέρα από τους διαφαινόμενους κινδύνους, κρύβονται και αρκετές ευκαιρίες, που μόνο με τα κατάλληλα εργαλεία μπορεί κανείς να συνδυάσει κατά το βέλτιστο τρόπο. Το ιδανικό εργαλείο για να το πετύχει αυτό ο επιχειρηματίας είναι η Ασφάλιση των Εμπορικών Πιστώσεων.

Ο Όμιλος Atradius, με εμπειρία άνω των 90 ετών στην ασφάλιση των πιστώσεων, είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς Ασφάλισης Πιστώσεων παγκοσμίως, παρέχοντας, μέσω των 160 γραφείων που διαθέτει σε περισσότερες από 50 χώρες, προϊόντα και υπηρεσίες Ασφάλισης Πιστώσεων και Διαχείρισης Απαιτήσεων.

Ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ασφάλισης των πιστώσεων είναι η ευκολότερη και φτηνότερη χρηματοδότηση των ασφαλισμένων απαιτήσεων

Μάκης Τζέης

Το δε ελληνικό υποκατάστημα, Market Leader πλέον στην ελληνική αγορά, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1998 και παρέχει υπηρεσίες ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων και είσπραξης επισφαλών απαιτήσεων, στοχεύοντας στη μείωση της έκθεσης των Ασφαλισμένων έναντι του κινδύνου της μη πληρωμής από τους οφειλέτες τους.

Ειδικά στον κλάδο της Φαρμακοβιομηχανίας, η Atradius Ελλάδας, έχει ιδιαίτερη εμπειρία, αφού έχει ασφαλίσει τις πιστώσεις γνωστών Φαρμακοβιομηχανιών, που εδρεύουν στη Χώρα. Έχει ιδιαίτερη διείσδυση στην αγορά, ο δε ασφαλισμένος κύκλος εργασιών των πελατών της είναι μεγαλύτερος των 350 εκατ. ευρώ.

Ένα από τα κύρια ευεργετήματα της ασφάλισης των πιστώσεων και συγκεκριμένα στον εν λόγω κλάδο, είναι ότι μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν «εκ του ασφαλούς» σε αγορές που δεν γνωρίζουν και να συναλλάσσονται με νέους αλλά και υφιστάμενους πελάτες. Πέρα από αυτό, η ασφάλιση πιστώσεων λειτουργεί ως ένα εξαιρετικό εργαλείο προφύλαξης διότι στη διάθεση των Ασφαλισμένων πελατών μας, τίθεται μια τεράστια βάση δεδομένων, που απεικονίζει την πιστοληπτική ικανότητα χιλιάδων επιχειρήσεων παγκοσμίως. Η διενέργεια περιοδικών ελέγχων μέσω της ενημερωμένης αυτής τράπεζας οικονομικών και εμπορικών πληροφοριών, έχει δημιουργήσει ένα τείχος προστασίας για τους Ασφαλισμένους πελάτες, οι οποίοι ενημερώνονται έγκαιρα και εμπεριστατωμένα για τους κινδύνους και τις ιδιαιτερότητες που τυχόν διέπουν τις συναλλαγές τους, προφυλάσσοντάς τους έτσι από πιθανές επισφάλειες.

Τέλος, ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ασφάλισης των πιστώσεων είναι η ευκολότερη και φτηνότερη χρηματοδότηση των ασφαλισμένων απαιτήσεων του προμηθευτή από χρηματοπιστωτικούς οίκους (διεθνείς και εγχώριες τράπεζες, οίκους factoring, funds κ.λπ.), επιτρέποντας έτσι στον προμηθευτή την πρόσβαση στην απαραίτητη για την επιχείρησή του ρευστότητα / κεφάλαιο κίνησης.

Η Ασφάλιση των Πιστώσεων αποτελεί το σύγχρονο εκείνο χρηματοπιστωτικό εργαλείο για ένα πετυχημένο credit management, το οποίο διασφαλίζει το πολυτιμότερο όργανο κάθε οικονομικού οργανισμού: τη ρευστότητα.

Οι κίνδυνοι και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Φαρμακοβιομηχανίες σήμερα είναι πολλοί, όπως πάγωμα δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, οφειλές Δημοσίου (ΕΟΠΥΥ), clawback, rebates, χαμηλοί φαρμακευτικοί προϋπολογισμοί για ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία, ανάγκη επιπλέον κονδυλίων για κάλυψη ανασφάλιστων και προσφύγων, υψηλή φορολογία. Όλα αυτά επιβραδύνουν την ανάπτυξη, που αποτελεί βασικό συστατικό της επιχειρηματικότητας και επίσης, αποθαρρύνουν την είσοδο νέων φαρμάκων και κάθε επενδυτική διάθεση.

Η Ασφάλιση Πιστώσεων, αναλύοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις επί πιστώσει συναλλαγές, γίνεται ένας πολύτιμος σύμμαχος της φαρμακοβιομηχανίας και την στηρίζει, ώστε να διεισδύει σε ξένες αγορές, να συναλλαχθεί με ασφάλεια με τον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να επιτύχει εξοικείωση/εκπαίδευση του ιατρικού ερευνητικού δυναμικού σε τεχνολογίες αιχμής και τελικά να αναπτυχθεί. Οι ασφαλείς συναλλαγές είναι αυτές που θα αποτελέσουν τη βάση για την πετυχημένη ανάπτυξη των επιχειρήσεων.